Unutkanlığa Paydos!

 

Daha önceki yazımızda beyindeki unutkanlık vesaire rahatsızlıkların bir çip sayesinde giderilebilme teorisinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu konuya farklı açıdan yaklaşacağız. Konumuz, çok yüksek ve zamanla olabilecek bir teknoloji fikri geliştirmek değil, şu anda kullanılan bir tedavi türü. Devamı için okuyunuz…

Unutkanlık nasıl meydana gelir?
Beyindeki hücreler arası enerji transferinin bozulması, hücrelerin bilgileri kaydetme, tekrar geri çağırabilme, bilgileri depolayabilme özelliklerinin bozulmasını “unutkanlık” olarak tanımlayabiliriz.

En önemli konu, unutkanlığın hangi nedenle olduğunun tespitidir. Çünkü eğer unutkanlık Alzheimer gibi bir hastalığın habercisiyse erken teşhis büyük önem taşıyor.

Hafızayla ilgili ne tür sorunlar ortaya çıkıyor?
Nasıl ki insan yaşlanınca beli bükülür, cildi yıpranırsa hafıza da zamanla yaşlanıyor. Yaşlanmayla birlikte de zihinde unutkanlık ortaya çıkıyor.

İki çeşit unutkanlık vardır. Bir tanesi basit unutkanlık dediğimiz zararsız, geri dönüşü olan ve düzeltilebilen unutkanlık türüdür.

İkincisi kötü huylu unutkanlıktır. Hafıza kaybı, yani Alzheimer hastalığı gibi beyindeki ağır hücre yıkımıyla ilgili oluşur.

İnsan beyni hâlâ gizemliliğini koruyor…
Beyinle ilgili şu an neler biliniyor?
'The Brain Book' adlı ünlü kitapta, bir gram beynin bütün dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha fazla hücreler arası bağlantı içerdiği ortaya çıktığını yazıyor. İnsan beyninde yaklaşık olarak 140 milyar hücre var. Ve her bir hücrenin 16 bin bağlantı kapasitesinin olduğunu düşünürsek, olayın sadece düşünerek anlaşılamayacağını kavrarız. Zekâ geriliği olan bir insanın beyninin bile dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha çok bağlantı içerdiği biliniyor.

Beynin de yaşı var…
Psikiyatri Profesörü Nevzat Tarhan, insan beyninin de bir yaşı olduğunu söyleyerek çıkardıkları haritayla bu yaşı ortaya çıkardıklarını vurguladı: “İnsanların yaşına göre beyin veri tabanı bulunmaktadır. Bize gelen insanların beyin haritasını çıkartıyoruz ve bunun sonucunda kişi kaç yaşında olursa olsun beyninin gerçek yaşı ortaya çıkıyor. Özellikle kişide unutkanlık, dalgınlık, dikkât toplama bozukluğu gibi sorunlar varsa bunların gerçek nedenlerini ortaya çıkartıyoruz.”

Geliştirme programı…
Birtakım testlerle bu sonuca ulaştıklarını açıklayan Tarhan, beynin hangi bölümünde eksiklik varsa onu tamamladıklarını vurguluyor: “Örneğin kişide aileden gelen Alzheimer varsa bunun önlemini alıyoruz. Bizim yaptığımız vücut geliştirme programı gibi bir beyin geliştirme programı.”

On seansta unutkanlığa paydos...
İstanbul Caddebostan'da bulunan merkezde hem çocuklara hem de yetişkinlere hizmet veriliyor. Çocuklarda dikkât eksikliği, derslere karşı yoğunlaşma bozukluğu gibi durumlarda bu yöntemin çok etkili olduğunu belirten merkezdeki uzmanlar, on seansta hem çocuklarda hem de büyüklerde başarının yakalandığını belirtiyorlar.

Dikkatsizlik, unutkanlık ve sinirlilik gibi şikâyetlerde, bu yöntemle beyin haritası çıkarılıyor. Sonra işlevini yitiren bölgeler, egzersiz ve diğer tedavi teknikleriyle aktif hale getiriliyor.

“Beynimizi ya kullanacağız ya da kaybedeceğiz, kullanmak onu çalıştırmakla gerçekleşecektir".

 

KAYNAKÇA:
www.aksam.com.tr

www.mcaturk.com (Memory Center)
www.unutkanlık.gen.tr

 

Volkan Tolga
İstanbul - 18.10.2005
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail