Kayıt için burayı tıklayın




Mide parietal hücrelerinden asit salgısı sefalik antral ve intestinal olarak 3 fazda (Fizyolojik) kontrol edilmekte, sefalik fazın gerek Gastrin (Bir Gastrointestinal sistem hormonu) salınımını gerekse asid sekresyonunu önemli ölçüde kontrol ettiği bilinmektedir.

Aç kalan ve oruç tutan insanlar arasındaki asit salgı farklılığı üzerine araştırma şu an Karadeniz Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Profesör Doktor Sait Kapıcıoğlu ve arkadaşları tarafından 1991 yılında (bu konudaki son çalışmalardan biri) hocamız 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı üyesiyken bu hastanede ve Samsun Askeri Hastanesinde, duodenal ulkuslu 7 denek üzerinde Ramazan Ayında ve Ramazan Ayı dışında 2 dönemde yapılmıştır.

Ramazan ayında gece saat 02.00 de sahur yemeğini yiyip saat 19.00 ‘a kadar oruca niyetlenen denekler ile ramazan ayı dışında aç bırakılan (gün boyu) aynı denek grubunun transnasal (Burundan) yapılan pH incelemelerinde, oruç tutan grubun pH’ının sabah saatlerinden itibaren düşük seyrettiği, bu farkın sefalik fazın blokajına bağlı oluştuğu saptanmıştır.

Böylece oruçlu, duodenal ulkuslu bireylerin asid salgılarının aç bırakılan duodenal ulkuslu bireylerin asid salgılarından fazla olmadığı ve öğleden sonra giderek azaldığı ortaya çıkmaktadır. Oruç niyeti veya şartlanması sefalik faz blokajına neden olmakta ve asit salınımını arttırmamaktadır.
Sonuç olarak: oruç, peptik ulkus aktivasyonunu arttırmamaktadır.
Dr. Mehmet Özdemir
İstanbul - 07.03.2000

Üst Ana sayfa e-mail