ipertiroidi kanda tiroid hormonunun artmasıdır.Bu problem tüm metabolizmayı hızlandırır.
Tiroid bezi endokrin sistemin(Hormonal sistemin) bir parçasıdır. Bu sistem vücudun çeşitli yerlerine yerleşmiş olan ve kimyasal madde üreten ve bu maddeleri kana veren bezlerden oluşmuştur.Hormon adı verilen bu kimyasal maddeler organlara fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için sinyaller gönderirler.Pankreastan salgilanan ve kan şekerini düzenleyen insülin hormonu en çok bilinenlerindendir.
Tiroid bezi boyunda adem elması altında yerleşmiş kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezinin ürettiği hormonlar vücut enerji tükettikçe metabolizmayı dengelemek amacıyla kullanılırlar.Tiroid bezinden salgılanan iki esas hormon tiroksin (T4) ve triiodotironindir(T3). Her iki hormonda diyette bulunan proteinlerden ve iyottan tiroid bezinde sentezlenerek oluşturulur. Bu hormonlar ihtiyaç duyulduğunda salınmak üzere tiroid bezinde depolanır. Her ne kadar T4, T3 den daha kuvvetli ise de bu iki hormonda hemen hemen aynı etkiye sahiptir. Vücudun bazı bölümlerinde T3, T4 e çevrilir.
Tiroid hormonunun üretimi ve salınımı hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Bu son derece önemli bez kafatasının ortasında beyinin tabanında yer alır ve vücuttaki birçok bezin işleyişini kontrol eder. Hipofiz bezi çeşitli hormonları üretip kana salgılar. Bu hormonlardan biri olan Thyroid Stimulating Hormone (TSH=Tiroid uyarıcı hormonu) özellikle tiroidle ilgili hormondur. TSH uyarısıyla tiroid bezi tarafından hergün yeterli düzeyde T3 ve T4 üretilerek kana salınır.Hipofiz bezi bu hormonların seviyesindeki değişiklikleri sezer ve ona göre TSH üretir.Örneğin hipofiz bezi kanda çok fazla tiroid hormonu olduğunu sezinlerse TSH salınımını durdurarak tiroid bezinin çok fazla hormon salgılamasını engeller. Diğer taraftan hipofiz bezi tiroid hormonunun kan seviyelerinin düştüğünü belirlerse TSH salınımını arttırarak tiroid bezinin hormon salgılamasını arttırır. böylece kandaki tiroid hormonu seviyelerini dengeler.
Kanda Tiroid hormonunun yükselmesi Hipertiroidi olarak adlandırılır.

Hipertiroidizm'de belirtiler genellikle vücudun çeşitli bölümlerindeki organlarda metabolizma artışı ile ortaya çıkarlar.Genellikle tiroid bezinin bulunduğu yerde ağrı yoktur.Belirtiler uzun sürede ortaya çıkar ve hastalar bunların hipertiroidten dolayı olduğunun farkına varamazlar. Hipertiroidi de ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
Barsak hareketleri artmıştır.
Tiroid bezi büyümüştür.
Uyku bozuklukları
Çabuk yorulma, bitkinlik.
Saçlarda incelme ve seyrelme
Sinirlilik, alınganlık.
Hasta çok hızlı konuşur, konsantrasyonu kolay dağılır. Sürekli hareket halindedir.Çabuk ürker,irkilir. Ağlamaya yatkındır.
Kalp atımında artma, çarpıntı.Kalp atımlarında düzensizlik (aritmi, extrasistoller, vs) oluşabilir. Kalp kasının aşırı oksijen tüketmesine bağlı olarak anjina tipi göğüs ağrıları oluşabilir.
Sıcağa karşı dayanıksızlık ve terleme. Sürekli terler.Kışın dahi hava sıcaklığındaki hafif artışlardan kolay etkilenir. Sıcak basar, kapı-pencere açtırır.
Titreme.Hastanın bütün vücudunda titreme vardır.Ellerini öne doğru gergin bir şekilde uzatan hastanın ellerinin üzerine bir kağıt parçası konulduğunda kağıdın sürekli olarak titrediği açık bir şekilde görülür.
Kilo kaybı. Hastanın iştahı azalmış, deri altı yağ dokusunun azalmasına bağlı olarak çok zayıf görünmektedir. Kas kütlesi de azalmıştır.

Doktor muayenesinde nabız hızlanmış ve düzensiz, tansiyon yükselmiş bulunur. Refleks muayenesinde refleksler şiddetlenmiştir. ellerde titreme ve deride terli hal göze çarpar.
Tanımlanan belirtilerin kişide olması halinde en kısa zamanda doktora başvurularak yapılan  tetkikler  sonucu gereken tedavi uygulanabilecektir.Sağlıklı Günler dileği ile...

İstanbul - 08.02.2001
http://sufizmveinsan.com

Popüler Bilim
Nisan- Mayıs 2002


Üst Ana sayfa e-mail