Güneş'te gizemli değişiklik

Güneş'teki patlamaların ve rüzgarların, şimdiye degin ilk kez geçen Mayıs ayında 3 gün süreyle neredeyse tamamen kaybolması bilimadamlarını büyük bir şaşkınlığa düşürdü.

New Mexico eyaletindeki Ulusal Los Alamos gözlem laboraruvarı ve Massachusetts Insttitute of Technology (MIT) araştırmacıları, 10-12 Mayıs tarihlerinde izledikleri güneşin fırlattığı parçacıkların özellikle proton ve elektrondaki düşüşün son derece dikkat çekici oldugunu belirttiler.

Bilimadamları, normal olarak Dünyayı saatte 1,6 milyon km. hızla bombardıman eden Güneş rüzgarlarının hızının birdenbire 1 milyon km. hızla düştüğünü ve bu rüzgarlardaki yaklaşık cm'teki 5 ila 10 proton olan parçacık yogunluğunun da 0.2 oranına indiğini kaydettiler.

Öncelikle, Güneş'teki patlama ve rüzgarların yogunlugunun bu kadar uzun süre boyunca böylesi bir seviyeye düşmesinin son derece ender rastlanan bir olay olduğunu söyleyen bilimadamları, ayrıca rüzgarların hızının düşmesinin de bu olayı iyice gizemli bir hale soktuğunu belirttiler.

Gökbilimciler, rüzgarların yeniden eski haline dönüşmeye başlamasından sonra da şimdiye degin görmedikleri şekilde her saat hızları artan dalgaları gözlemleyebildiklerini ifade ederken, bu gizemli olay, bilimadamlarının Güneş ile Dünya arasındaki karşılıklı etkileşimi izleyebilmelerine olanak sagladı.

Hakan Kalyoncuoğlu