Coenzyme Q10

Coenzyme Q10 enerji üretimini düzenler ve antioksidan işlevi görür.Vücumuzdaki yağın zararlı etkilerine karşı korur.CoQ10, E vitamini ile birlikte çalışarak vücuda zararlı olan serbest radikallere karşı savaşır.Kalp sağlığının sürdürülmesinde etkindir.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba maddesi ginko bilebo ağacının yapraklarında çıkarılan kuru bir özüttür.Gingko yaşa bağlı gelişen zihinsel aktivite azalmalarında( kısa süreli hafıza kaybı,zayıf konsantrasyon,bunama) önlem olarak kullanılır. Gingko biloba antioksidan gibi çalışır. Kan dolaşımını hızlandırarak beyine giden oksijen miktarını arttırır.Gingkonun beyindeki antioksidan aktiviteleri, serbest radikallerin olumsuz etkilerini minimuma indirerek yaşlanma ile gelen beyin hasarlarının önüne geçer.Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin zarlarını sıkıştırıp elastikleştirerek kılcal damarlardan ve küçük alterlerden geçişini kolaylaştırır.Tipik kullanımı yemekle beraber 120-160mg dozundadır.Etkisi 8 hafta sonra görülmeye başlar.Tek başına yada aspirin ile biraber alındığında iç kanamalara sebep olabilir.Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımında sakınılmalıdır.

L-Lysine

Lysine belirli vücud fonksiyonları ve vücud proteinlerinin üretilmesi için gerekli olan temel bir amino asittir.Kalsiyumun emilimine ve kollagen formasyonuna yardımcı olur.Lisinden sentezlenen karnitin önemli bir enerji bileşimidir.Karnitin yağ kullanımını arttırabilir ve böylece enerji üretimi ve yağ kullanımı eksikliği ile ilgili koşullarda yararlı olabilir.

Melatonin

Melatonin seratoninden üretilen bir hormondur. İnsan vücudu vücud fonsiyonlarını düzenlemek için farklı zamanlarda, çeşitli hormonlar salgılar. Melatonin salınımların uygun zamanda gerçekleşmesinde rol oynar. Hormon seviyesi yeterli olduğunda melatonin salınımı gece uyarılır ve uyku ile birlikte arttırılır.Melatonin takviyesi, kişide rahatlatıcı etkisi yaratır.

Kalsiyum

Kalsiyum vücudumuzdaki en fazla bulunan mineraldir ve vücudumuzdaki kalsiyumunun %99dan fazlası kemiklerde bulunur. Temel olarak kemik ve dişlerin oluşturulması ve korunması işlevlerini üstlenir ve vücudun enzim reaksiyonları için önemlidir.Ayrıca kanın pıhtılaşma , kalp atışlarının düzenlenmesi, sinir hücreleri arasındaki nörotransmitter maddesinin salınımı ve kasların kasılımı için gereklidir.Kalsiyum eksikliği çocuklarda, kemikte deformasyona ve gelişim bozukluğu olarak adlandırılan raşitizm hastalığına neden olur.Yetişkinlerde ise kemiklerin yumuşaması ile neticelenebilir(osteomalacia ,osteopenia hastalıkları).İlerleyen süreçte, kemiklerin güçsüzleşmesi ve incelmesi neticesinde kırılmalarını kolaylaştıran osteoporoz hastalığına neden olur.Kalsiyum takviyesi osteoporoz hastalığının önlenmesinde ana faktördür.Kalsiyumun emilimi, etkinleştirilmesi ve kemiklerin oluşumu için D vitamini birincil derecede gereklidir. D vitaminin kaynağı ise besinler (en çok et, süt ve yumurta sarısı) ve güneş ışığıdır.

Demir

Vücuttaki oksijenin taşınmasında temel bir role sahiptir. Miyoglobin ve kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin en önemli kısmını demir oluşturur. Demir elementinin alımı, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olur. Bu anemi türü en çok Amerika yaygındır ve özellikle çocuklarda ve bayanların hamilelik süreçlerinde gözlemlenir.Demir eksikliği anemisinin nedeni kandaki oksijenin vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarda taşınamamasından kaynaklanır.Aneminin etkileri halsizlik, zayıf konsantrasyon, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardır.Demir ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve dokuları bağlayan bir protein olan kollagenin üretilmesine yardımcı olur.Buna ek olarak vücut metabolizması için bir çok enzim yeterli miktarda demire ihtiyacı vardır.Seratonin ve dopamin gibi beyinin davranış ve karakterini etkileyen beyin kimyasallarının üretilmesi için yine demire ihtiyaç vardır.

Magnezyum

Magnezyum enerji üretimi ve protein formasyonunu içeren, bir çok vücud fonksiyonu için kritik bir elementtir.300den fazla reaksiyona ve enerji üretimine katılır.Vücudun temel elektrolitlerinden(+ yüklü element) biridir.Bu elementin diğer işlevleri enzim ve hormonal işlevler, DNA üretimi, sinir ve kas dokusu fonksiyonlarıdır. Ayrıca hücrelerdeki, özellikle de kalp ve damarlarımızdaki, sodyum ve kalsiyum dengesinin düzenlenmesi magnezyumun görevidir.

Potasyum

Potasyum vücudun su ve pH dengesini koruyan son derece önemli bir elementtir. Kas ve sinir, kalp, böbrek ve adrenalin fonksiyonlarına yardımcı olur. Ayrıca kan şekerinin, onun depolanmış formu olan glikojene dönüşümünde gereklidir. Potasyum düşüklüğü depolanmış glikojen seviyesinin düşmesi ile neden olur ve hatta kas zayıflığı veya yorgunluğa sebep olabilir. Alınan besinler vücudun potasyum ihtiyacını karşılamadığı takdirde vücud sağlığı ve özellikle kan basıncı düzenlenmesi için takviye edilebilir.

A vitamini

Yalnızca hayvanlarda bulunan ve yağda eriyen doymamış bir alkoldur. Sütte, yumurta sarısında, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında (balık yağı) bulunur. Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır(alfa karoten). Yaşlılıkta etkinliği çok artan kolajenaz enziminin indirgeyici etkisini önlediği saptanmıştır. Bu vitamin ayrıca protein bileşimine katılır ve tümerlerde görülen hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalmasını önler. A vitamini eksikliğinde gözde ve deride keratoz , kseroftalmi(göz akı ve kormeanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliküler hiperkeratoz (bir deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür.

Vitamin B1

Vitamin B-1 yada Tiyamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beyinin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir.Bu vitamin öncelikle şekerhastalığı,doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonsiyonların sürdürebilmesne yardımcı olur.Ağır Tiyamin (B1) vitamini eksikliği durumunda Wernicke-Korsakoff sendromu hastalığıgörülür. Ciddi bir beyin hastalığı olan bu sendrom

alkol kullanımı yanında tiyamin eksikliği kombinasyonunda görülür.Hafif dereceli tiyamin eksikliği ise yorgunluk ve derpresyon ile sonuçlanır. Buğday başağı ,kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir çok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiyamin kaybına neden olur. Vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü yemekten 3 saat sonra böbrekler yoluyla tamamen dışarıya atılır.

B6

Üç farklı formu vardır. Alkol, aldehit ve amin. Hayvansal ve bitkisel besinlerde düşük yoğunlukta bulunur. Bir çok enzimin oluşumuna katılırlar. Örneğin, demirin hemoglobin yapısına katılmasını sağlayan enzimlerin içinde de bulunurlar. B6 vitamini eksikliği son derece enderdir. Bu durumda deri, sindirim sistemi ve sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkar. Dudak ve dil çatlaması , egzama gibi fiziksel belirtiler görülür.. Ensefalopati ve polinevrit gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde B6 vitamini etken madde olarak kullanılır.

B12-Kobalamin 

B12 vitamini diğer B vitamin grupları ve folik asit ile entegre çalışırlar.DNA molekülünü sentezler ve kırmızı kan hücrelerini üretirler.Özellikle sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.B12 vitamin eksikliklerinde zihinsel ve sinirsel fonkisyonlar bozulabilir ve kulak çınlaması, hissizlik gibi belirtileri görülür. Yaşlı insanlarda depresyonun en önemli nedenidir.Yaşlandıkça B12 vitamininin emilimi için gerekli olan mide asitimiz giderek düşer. Besinlerin emilim yeteneğini kaybeden yaşlı insanlarda, B12 gereksinimi giderek artar. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki insanların B12 vitaminini harici alınması önerilir.Kalp sağlığında B12 vitaminin önemli rolü vardır.B12 vitamini folik asit ile birlikte alınmalıdır.Karaciğerde sütte , yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda , bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur.

C vitamini

Etkin biçimi L-askorbik asittir.C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni üretmektir. Bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi )destek olur.Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır. C vitamini ayrıca antioksidan yapıda olan E vitaminine dönüşebilir. C vitamini turunçgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzelerde, maydanozda, kabakta ,soğanda ve domateste bulunur.

E vitamini

Fitol ve metil hidrokinon türevidir.. İnsanda karaciğerin yanı sıra yağlı dokularda, böbrekte, kalpte, kaslarda ve böbrek üstü bezi kabuğunda depolanır. A vitamini, doymamış yağ asitleri ve C vitamini gibi maddelerin oksidasyonunu önleyerek antioksidan özellik gösterir. Nükleik asitler ve değişik enzim sistemlerinin metabolizmasına katılır.E vitamini eksikliği ender görülür ve kansızlık biçiminde ortaya çıkar. Başta tahılllar olmak üzere yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur...

Barış Yelkenci & Feray Canbay
İstanbul - 12.03.2002
 http://sufizmveinsan.com

www.naturemade.com sitesinden yararlanılmıştır. 


Üst Ana sayfa e-mail