NİGERİA LİNE: INTERNET DOLANDIRICILARI

İnternet dünyasında her gün, her saat sayısız suçlar işlenmektedir ve kanuni sınırları aşan milyonlarca suç cezasız kalmaktadır. Eğer hiç beklenmedik bir anda Size birileri milyonlarca para göndermek istediğini elektronik bir mektupla bildirirse, biliniz ki, bir kriminal şebeke ile münasebettesiniz. Bu şebeke İnternet üzerinden hemen hemen herkese aynı mesajları gönderiyor ve insanların parasal yönden dolandırılmasına yol açıyor. Şebeke Karibik adalarından yönlendiriliyor.    

Genellikle Afrika ülkelerinden gelen bu mektuplar „NIGERIA LINE“ olarak adlandırılıyor, ve kurbanlarını polis karakollarına ve psikiatrik hastahanelere taşıyor. Dolandırıcılar bütün psikolojik baskı yöntemlerini uygulayarak, mesaja cevap veren her kişiyi limon sıkar gibi son meteliğine kadar soyuyor, hatta bazı saf insanları iflasa kadar sürüklüyorlar.

Geçen kış beyinsel bir rahatsızlık geçirdiğimde, hastahanede birçok Alman kadınla tanıştım, internet dolandırıcıları tarafından sadece paralarını değil, sağlıklarını da yitirmişlerdi. Şebeke genellikle yalnız yaşayan kadınlara, son zamanlarda da şirketlere ve işyerlerine ingilizce, Almanca ve diğer dillerde mesajlar yolluyor. Uzun mesajların kısaca içeriği şöyle:

Afrıka’nın her hangi bir devletinde yaşayan, prens, general oğlu, başbakan veya öldürülmüş bır milletvekili oğlu, 35-75 milyon Dollar sahibi, ancak paraları yurtdışında olduğundan, Avrupa’da güvenilir bir kişinin adına transfer edilmek istenmekte. Afrika’lı prens, general oğlu kendisi paralarını alamaz durumda, eğer bu teklifi kabul ederse herhangi bir kişi,  o zaman kendisine yüzde 5-25 arasında bir meblağ transfer kazancı olarak verilecek. Teklifi kabul eder etmez, iki hafta içerisinde transfer gerçekleşecek.

İçerik kısaca bu şekilde. İki haftada gerçekleşecek olan transfer milyon tane yalanla yıllar yılı sahte çek, sahte döküman, psikolojık baskı metoduyla soyguna dönüşüyor. Mesaja cevap veren eğer bir kadın ise, evlilik teklifi ve aşk hikayeleri de olayın uzun süre sürmesine sebep oluyor. Örneğin: Bir Alman kadını, kendini Afrika’lı bir prens olarak tanıtan birinin yalanlarına uyarak, işlem parası, boşanma parası, ameliyat parası derken, 70.000 Euro

miktarında dolandırılıyor ve üstelik evini satıp, bütün parayı Afrıka’ya yolluyor. Paraları

değişik kişilere yolladığından ve gönderdiği bankada nufus cüzdanı kontrolü olmadığından kime yolladığı da bilinmiyor. Polis böylesi durumlarda hiçbir işlem yapamıyor. Kadın depresyona girip, hastahanelik oluyor sonunda.

İnternet dolandırıcıları son zamanlarda daha değişik ve daha alçakça metotlarla para kazanıyorlar. Ara sıra kendi adınızı ve soyadınızı bir arama motorunda araştırınız. Bir de bakmışsınız, Sizin adınız soyadınızla bir Fuhuş sayfası açmışlar. Durduk yerde onuru ve şerefiyle yaşayan insanı polislik eden bu aşağılık insanlara ne demeli? Veya sizin adınızdan bütün dünyaya yollanan çirkin içerikli mektuplar... Veya bigisayarınıza girip, sizin özel mektuplarınıza kadar herşeyinizi çalan hırsızlar... Benim başıma İnternet üzerinden bir çok çorap örüldü şimdiye kadar, çok uzun süre Hacker’lerle uğraştım.        

Şahısların özgürlüğünü kısıtlayan bu tür suçlara her devletin cezalandırma çareleri bulması gerekli. Ama her şeyden önce İnternet Dünyasının tehlikelerine karşı her insanın uyanık olması lazım.     

NURAY  LALE, Eğitim ve Sağlık Bilimcisi
Berlin - 06.09.2006


Üst Ana sayfa e-mail