Karaciğer

Yeryüzünde evrimin son halkasını oluşturan homosapienlerin bedeni, adeta biyokimyasal bir fabrika gibi çalışır. Vücudumuzda bir günde binden fazla farklı kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Bu reaksiyonlarda meydana gelecek en ufak aksaklık bile, hayati fonksiyonların son bulmasına veya kalıcı hastalıklara neden olabilir. Bugün kesin olan bir gerçek şu ki, vücuttaki bütün bu biyokimyasal faaliyetler beynin devamlılığını sağlaması içindir. Bu yüzden gerçek ölüm, beyin ölümünün gerçekleşmesi ile mümkün olur. Nitekim, on sene bitkisel yaşamda kaldıktan sonra yaşama dönenler tıp literatürüne geçmiştir.

Evrimine devam eden insanın karşılaştığı bazı fiziksel rahatsızlıkların sebebi, vücudumuzun modern çevre şartlarına uyumu ile de açıklanmaktadır. Bununla birlikte, karaciğerin durumunun insanı fizyolojik olarak bütün yönleriyle etkilediği malum bir gerçek. Konunun öneminden dolayı Karaciğerimiz ile ilgili olarak bir yazı düzenlemek istedim. Bu yazıda Amerika Karaciğer Vakfı’nın yayımladığı, Karaciğeri Sevmenin Elli Yolu başlıklı yazıyı kaynak alarak konuya değineceğim.
Karaciğerimizi Tanıyalım!
·       Karaciğerimiz vücudumuzdaki en ağır organımızdır; yaklaşık ağırlığı 1350 gramdır.
·       Karnımızın sağ üst kısmında, alt kaburgamızın altındadır. İnce bağırsaklara saf kanallarıyla bağlıdır. Karaciğerde üretilen safra bu kanallardan bağırsaklara taşınır.
·       Karaciğer adeta bir kimya fabrikası gibi çalışır. Karaciğerin fonksiyonları arasında proteinler, safra, kan pıhtı faktörleri, ve binden fazla enzimin üretimi yer alır. Ayrıca kolestrolün metabolizması, kan şekeri seviyesinin normal değerde tutulması, bazı hormonların düzenlenmesi ve alkol dahil ilaçların ve zehirli maddelerin detoksifikasyonu (arındırılması) hep karaciğerin fonksiyonları arasındadır.

Karaciğere zararlı bazı etkiler şöyle sıralanmaktadır:

·       Gereksiz ilaç tedavisinden kaçının, aşırı miktarda alınan kimyasallar (ilaç da bir kimyasaldır) zararlıdır.
·       Doktorunuzun tavsiyesi dışında, farklı ilaçları birlikte almayın. İlaçlarının birlikte alınması ile oluşacak karışım vücutta zararlı zehirli maddelerin oluşumuna sebep olabilir.
·        Yoldaki tezgâhlarda, reçetesiz satılan ilaçların kullanımı vücutta kalıcı hasarlara sebep olabilir.  İlaçları doktor tavsiyesi ve kontrolünde alın.

·       Kendinizi alkole boğmayın, bira, şarap ve likör vb. alkollü içecekler karaciğere zararlıdır. Alkolün  karaciğerdeki biyokimyasal prosesler neticesinde bu organa yaptığı etkiler oldukça tahrip edicidir. Ayrıca bir karaciğer hastalığı olan siroz da aşırı alkol kullanımı ile bağlantılıdır.
·       Alkollü içecekleri ilaçlarla birlikte kesinlikle almayın.
·       Böcek ilaçları, sprey boyalar ve püskürtülerek kullanılan diğer kimyasallar karaciğere zararlıdır. Kullanırken teneffüs etmeyin. Ayrıca, bunların cildinize temasından da sakının.
·       Hepatit B ve C, kronik karaciğer hastalıklarına sebep olur. (Daha fazla bilgi için şu adrese bakın: http://www.gulizk.com/tip/hepatit.html )

Beslenmemizi mutlaka kontrol edelim!

Yediğimiz her şeyin karaciğerimizden geçtiğini unutmayın!
Beslememize, yediğimiz içtiğimiz her şeyi kontrol altına almalıyız; çünkü yediklerimiz karaciğerimizi direk etkilemektedir. Beslenmemizde karaciğerimizi sağlıklı tutmanın en önemli noktalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

·       Dengeli beslenme ve besin değeri  kavramlarını iyi anlayıp uygulayalım. Eğer dört ana besin gurubundan beslememizi düzenlersek, vücudumuz için gerekli besinleri almış oluruz.

·       Kızartma ve yağlı yiyecekleri azaltalım. Doktorlar safra kesesi ile ilgili hastalık riskinin yağlı ve kolestrolü yüksek gıdalardan uzak durarak azaltılabileceği kanaatinde.

·       Tuzlu, konserve ve füme olarak hazırlanmış yiyecekleri en az düzeye indirelim. Tuz miktarına mutlaka dikkât edelim. Tuz yerine, diğer tat verici limon, soğan, sirke, sarımsak, baharat, kekik vb şeyleri kullanalım.

Hatırlayalım !

·       Et balık ve kümes hayvanları; Protein, vitamin A, iron, vitamin B12, B1, lif içerir.
·       Ekmek ve tahıl ürünleri; karbonhidrat, B vitaminleri, demir, lif içerir.
·       Meyve ve Sebzeler; vitamin A, C, demir, lif ve folasin içerir.
·       Süt ve süt ürünleri, kalsiyum ve A, B,D, vitaminlerini içerir.

Beslenmede diğer önemli hususlar!

·       Lifli gıdalar ile yapılan beslenme sizi sağlıklı tutacaktır. Lifli gıda alımını artıralım. Örnek olarak taze sebze, meyve, tahıl ürünleri, pirinç verebiliriz.
·       Unutmayın ki tatlılar, aperatifler ve içecekler, yüksek kalori, tatlandırıcı ve muhtemelen yağ içerir. Bunların yerine taze meyve yiyelim!
·       Kilonuzu ideal kilo civarında tutun. Safra kesesi rahatsızlıkları ile ve şişmanlık arasında direkt bir bağlantılı vardır.
·       Eğer zayıflamak için rejim yapıyorsanız, mutlaka gerekli vitamin ve mineralleri alın.
·       Mutlaka hafif de olsa hafta iki üç gün spor yapın.

Belirtiler:

Karaciğer ile ilgili problemlerin sebepleri neler olabilir? Aşağıdaki maddeler bir karaciğer rahatsızlığının habercisi olabilir. Eğer belirtiler mevcut ise bir doktora başvurunuz.

·       Ciltte veya gözlerde sararma.
·       Karında şişkinlik, şiddetli karın ağrıları.
·       Uzun süren deri  kaşıntıları
·       Koyu renkte idrar, kanlı veya katran rengi dışkı.
·       Kronik yorgunluk, bulantı ve iştah kaybı
Sağlığımızla ilgili yazılarla hemen her gün gazetelerde, dergilerde karşılaşıyoruz; ancak sağlığımıza ne kadar dikkât ettiğimizi tekrar sorgulamamız gerektiği bir gerçek. Beslenmemizin sağlığımızı direkt etkilediği ve sağlıklı bir yaşam için ağzımıza koyduklarımıza iki defa düşünmemiz gerektiğini unutmayalım. Hepimize sağlıklı zinde günler diliyorum.

Turhan Doğan
turhandogan@yahoo.com

Tokyo -
08.02.2003
http://
gulizk.com

 


Üst Ana sayfa e-mail