FİREFOX YENİ POPÜLER TARAYICINIZ

 

Bugün hepimiz biliriz, bilgisayar kullananların çoğu Windows, dolayısıyla İnternet Explorer kullanır. Diğerleri ise istisna kelimesi kapsamında geçinir durur. Bugüne kadar birçok istisna geldi geçti. Ve hepsi de bir şekilde yenik düştü, bizim şu ünlü İnternet Explorer’ a. O da olmazsa her Windows’ un yeni versiyonuna boyun eğmek zorunda kaldılar.

Netscape, Opera, Gogo Explorer bunlardan bazıları. Bunların bugüne kadar en öne geçeni Netscape Navigator idi. Uzun yıllar İE’ a meydan okudu, mahkemelik oldu, kazandı ve uzun vadede gene kaybetti. Windows XP’ den sonra ise Nescape yavaş yavaş beyaz bayrağı göstermek zorunda kaldı. Çünkü Microsoft Beta olduğunu ileri sürdüğü İnternet Explorer’ ları bedavaya dağıttı. Böylece kılıfına uydurulmuş bir şekilde açık seçik bedavaya verildi kullanıcılara İnternet Explorer.

Şu sıralar Netscape’ in adından bahsedilmez oldu. Ve Netscape, kazandığı davayla kendini tatmin etmekten başka bir şey yapamaz oldu. Fakat özellikle İE’ ın büyük orandaki açıkları, spy-ajan dosyalarına gel geç demesi, çok kullanıldığı için tüm virüslerin bu tarayıcıya yazılması gene de alternatif tarayıcıları cazip hale getiriyor. Bu konuda yapılan araştırmalar Firefox adındaki yeni bir tarayıcının giderek artan kullanıcı sayısının İE’ ı tehdit ettiği görüşünde bilgiler öne sürüyorlar.

Firefox yeni tarayıcınız…

ZDNet’in verilerine göre, tüm tarayıcı kullanımında 2004 Şubat ayında Firefox’ un payı yüzde 9’ du. Ekim itibariyle bu rakam yüzde 19’a çıkarken, aynı dönemde Internet Explorer kullanımı yüzde 88’ den 79’ a geriledi. Bu bir kısım kullanıcının IE’ dan Firefox’ a geçiş yaptığı şeklinde yorumlanıyor. CNET araştırması da benzer biçimde IE kullanıcılarının Firefox’ a geçiş yaptığını tespit etmişti. Araştırmacılar bunu Firefox’ un kullanıcı dostu bir tarayıcı olarak tanınmasıyla açıklıyorlar. İnsanlar açık kaynak hakkında bir süredir merak içindeydiler diyen araştırmacılar, Firefox’ un başarısını “Kullanıcılara açık kaynak felsefesini tecrübe etme şansı tanıyor” şeklinde özetliyorlar.

Mozilla sözcülerine göre, kullanıcılar Firefox’ a geçişten sonra internetteki hızlanmayı fark ediyor ve arkadaşlarına, meslektaşlarına öneriyorlar. Kullanıcılar, ilk bakışta Firefox’ un daha hızlı olduğunu düşünebilir, ancak testler her iki tarayıcının hızlarının birbirine eşit olduğunu gösteriyor diye konuşan Mozilla yetkilileri, iki tarayıcı arasındaki farkı casus yazılımlara bağlıyor. IE yıllardır kullanıldığı için birçok casus yazılım bulunuyor ve bunlar internetin işleyişini otomatik olarak yavaşlatıyorlar. Henüz yeni olduğu için bu casus yazılımlar Firefox’ a yapışmış değil.
 

Spy’ lar yüzünden yavaşlamaz…
Uzmanlar, kötü niyetli programcıların casus yazılımları ve virüsleri özellikle IE’ a karşı yazdıklarını ve bu nedenle IE’ ın yavaşlamasının doğal olduğunu belirtiyor. Geniş bant kullanıcıları aradaki farkı hissetmezken, dial-up kullanıcıları casus yazılımların tarayıcının hızını kesmesinden olumsuz etkileniyorlar. Çoğunluğun dial up kullandığı Türkiye’ de de casus yazılımların tarayıcıyı aksatması ciddi bir problem olarak öne çıkıyor. Ancak son yıllardaki, özellikle son iki yıldır atağa geçen ADSL ile bu farkın görülmesi biraz daha azalıyor, fakat Mozilla-Firefox halen çok iyi bir alternatif.
       
FİREFOX DURMUYOR
Firefox’ un 1.0 sürümünü çıkardıktan sonra Mozilla’ da dikkatler, tarayıcıya gelecekte eklenecek özelliklerin geliştirilmesine yöneldi. Yeni eklemeler arasında masaüstü arama ve pop-up’ ları engelleyici özelliğin geliştirilmesi de bulunuyor. Firefox arama aracı, internet araması ve masaüstü aramasını entegre edecek.
 

Firefox’ un sadeleştirilmiş bir versiyonu da cep telefonlarına uyarlanacak. Nokia’ nın da yatırım yaptığı Minimo projesi için Mozilla Vakfı, gözünü budaktan sakınmayarak ABD’nin en büyük internet servis sağlayıcısı America Online’ ın üst düzey yöneticilerinden birini transfer etti. Ve böylece ne kadar kararlı olduğunu herkese gösterdi.

Firefox 1.0, daha önceki sürümlerden farklı olarak birtakım ufak değişiklikler ve yamalar içeriyor. Bilişim çevreleri, şimdiye dek eriştiği indirme sayısının Firefox’ u, internetin ikinci büyük tarayıcısı yapmaya yeteceğini vurguluyorlar. 1998 yılında Netscape’ in tarayıcı savaşlarından ayrılması ve Internet Explorer’ın egemenliğini ilan etmesiyle bu sektör oldukça durgundu.

İE %90’ ın altına indi…
Araştırma 1

İnternet gözlem kuruluşu WebSideStory tarafından yapılan bir araştırma, Temmuz 2004’ te yüzde 94.7 IE yaygınlığının 2004 Ekim sonu yüzde 92.9’ a gerilediğini ortaya koyuyor. Bu gelişme, Firefox’ un Internet Explorer’dan kullanıcı kazanarak büyüdüğü şeklinde yorumlanmıştı.

Son sayımlar, Internet Explorer’ ın kullanım yaygınlığında yüzde 88.9’ a gerilediğini gösteriyor. Mozilla Vakfı da, bir ayda 5 milyon kez indirilen açık kaynak kodlu tarayıcıyı perakende satacak.

Araştırma 2

Amsterdam merkezli OneStat.com internet trafik ölçüm merkezinin 2 milyon web kullanınıcısı üzerinde yaptığı son sayıma göre, Firefox, Internet Explorer kullanıcılarından çalarak büyüyor. Son veriler IE’ nin yüzde 90’ ın altına düştüğünü gösteriyor.

Son sayım, IE’ nin yaygınlık oranının tüm internet kullanıcılarının yüzde 88.9’ una gerilediğini ortaya koyuyor. Buna karşın Firefox, tüm internet kullanıcıları arasındaki yaygınlık oranını Mayıs ayındaki yüzde 5’ ten Kasım sonunda yüzde 7.4’ e  çıkardı.
       
FİREFOX PERAKENDEYE GEÇİYOR
Firefox’ un yaratıcısı Mozilla Vakfı, Firefox 1.0 final sürümünün bir ay gibi kısa bir sürede 5 milyon kez indirilmesinin “çok önemli bir başarı” olduğunu savunuyor. Firefox’ un mevcut performansından cesaret alan vakıf şimdi de ürünü açık kaynak yazılım dağıtımcısı Linspire kanalı ile perakendeye taşıma kararı aldı. İki grup arasında yapılan anlaşma ile, Firefox açık kaynak OpenOffice ile birleştirilerek “OOoFf” adlı bir pakette pazarlanacak. İlk etapta OOoFf web sitesinden pazarlanacak ürün, Microsoft Windows, Apple Macintosh ve Linux işletim sistemleri ile uyumlu olacak. Linspire paketin fiyatını 29.95 dolar olarak açıkladı.

Microsoft’tan Karşı Atak:

RAKAMLAR ‘KURUMSAL’I YANSITMIYOR
Microsoft ise OneStat rakamlarını eleştirerek, sayımın IE’ nin kurumsal kullanıcılar arasındaki yaygınlık ve itibarını doğru yansıtmadığını savundu. OneStat sayımının kurumsal ağların internet etkinlerini dikkâte almadığını savunan Microsoft açıklaması, Firefox’ un ilk başta kemikleşmiş açık kaynak kullanıcıları tarafından entegre edildiğini ve orta vadede bu hızın kesileceğini iddia etti.

Firefox’ un deneme sürümleri beklenenin ötesinde ilgi gördü. Tarayıcı, yayımlandıktan bir hafta sonra 1 milyon, dördüncü hafta sonunda ise 5 milyon sınırını aştı. Mozilla, Firefox’ un bireysel kullanıcılardan tarafından indirildiği kadar, kurumsal kullanıcılardan da ilgi gördüğünü savunuyor. Mozilla sözcüleri, Münih kentinde Linux’a geçişin bir basamağı olarak 10 bin bilgisayara Firefox indirildiğini açıkladı.

Firefox geliştiricileri ayrıca New York Times üzerinden başlattıkları reklam kampanyasında, şimdiye kadar 100 bin dolardan fazla para topladılar. Kullanıcılardan gelen destekten cesaret alan Mozilla, 2005 yılı sonunda kullanıcıların yüzde 10’unun Firefox ile internete gireceğini hedeflediklerini duyurdu.

Firefox’u günde 125 bin kişi indiriyor.

Artık seçim yapmamızın zamanı gelmiştir. Bize dayatılan bir tarayıcıyı mı kullanacağız, yoksa aynı kaliteye sahip bir başka temiz, bilgisayarımızdan bilgilerimizi izinsiz almaya kalkmayan, hızlı bir tarayıcıyı mı kullanacağız. Bilgisayarından yerli yersiz bilgiler alınmasını istemeyen, spy’ larla uğraşmak istemeyen, hızlı ve sorunsuz bir tarayıcı kullanmak isteyen bir adım öne çıksın!

Volkan Tolga
İstanbul - 10.08.2005
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail