Casus yazılım (spyware) nedir? Nasıl korunulur?


Aylardır kafanızı karıştıran bir sürü işler oluyor bilgisayarınızda değil mi? İlk başta belki şaşırdınız ama sonradan neredeyse alıştınız bu yazılımlara. Çünkü bu yazılımlarla baş etmek mümkün değildi. Virüs değiller anti-virüs programıyla temizlensinler, tek bir yerde değiller, silince hemen gitsinler. Hatta, birçok anti-casus (anti-spy)  programlarıyla temizleme işlerine giriştiniz. Ama kâh oldu kâh olmadı değil mi?
Fakat korkmayın, bu yazıda konuya oldukça egemen olup birçok tecrübeyi birleştirerek bu işi bitireceğiz. Yeter ki uğraştığımız yazılımlar güncellenmiş olmasın. Çünkü bu, yaptıklarımızın üstüne çıkıyorlar demektir... Ama araştırmalarımızla bunun üstesinden geleceğiz inşallah.
İnceleyeceğimiz konu başlıkları:

Adaware, spyware, casus yazılım, bunlar birer virüs mü? Virüs programlarıyla temizlenir mi? Son çare bilgisayarı formatlamak mı?
Casus yazılım ne demek?
Bilgisayarınıza siz istemediğiniz halde girerek istemediğiniz yer ve zamanda istemediğiniz sitelere girmeniz için sizi yönlendirmeye çalışan, aktif internet bağlantınızı kesip uluslar arası olmak üzere numaralarla internete bağlanıp çeşitli dosyalar indirtmeye çalışan (genelde Internet Explorer’ dır), siz bilgisayarınızın ayarlarını eski haline getirdiğiniz her defasında tekrar kendi ayarlarını zoraki bir şekilde uygulayan, tarayıcınızın ve sisteminizin (Windows) açıklarını bulup belirgin hale getirerek dışarıdan bilgisayarınıza giriş izni verdirten ve en önemlisi, sizi uğraşmaktan çılgına çeviren ufak tefek, ama zararı oldukça büyük olan yazılımlardır. Bu yazılımlar bazen oldukça popüler olan programlar tarafından bilgisayarınıza yüklenirken sizin ruhunuz duymuyor bile...
Bu yazılımların varoluş nedeni:
- İstatistik
İstatistik konusu hafife almamamız gereken bir konudur. Çünkü bu bahsettiğimiz programlar milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Sonucunda bu bilgiler ciddi bir araştırma örneği oluyor. İstatistik araştırmaların bu denli büyük çaplarda yapıldığı taktirde maliyet ve zaman kaybını bir düşünün. Bu zaman ve parayı kaybetmeyi kimseler istemez. En çok girilen siteler firmaya hem istatistiksel açıdan bir satış bilgisi verdiği gibi hem de kendi işini pazarlama açısından firmaya da ciddi bilgiler gelmesini sağlar.
- Reklam
İstatistik' te de belirttiğimiz gibi kişi sayısını hafife almamamız gerekiyor. Bu yüzden, bu tip programların kullanıcılarına gösterdikleri ve tıklattıkları reklamdan ne kadar kazanacağını tahmin edebilirsiniz. Unutmayın ki, casus yazılımlar genellikle kanunidir, o yüzden karşıdaki firmanın çok büyük olması pek bir anlam ifade etmez. CNET’ in sitesinden gelen istatistiklere göre 6.8 milyon kişi Audio Galaxy programını indirmiş. Aynı şekilde 3 milyondan fazla kişi de Bear Share programını denemiş. Bu rakamlar reklam firmalarının nasıl büyük bir potansiyel ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
- Neden kanundışı değildir?
Yetkilileri kendilerini direkt olarak: “Bunlar bedava yazılımlar ve kullanıcıyla programcı arasındaki özel bir ikili anlaşmadır” diye savunuyorlar. Siz herhangi bir yazılımı bilgisayarınıza yüklerken hiç okumamış olabilirsiniz, ama orada bu konunun açıklamaları var. Her program yüklemenizde “kabul ediyorum” seçeneğiniz işaretlediğinizde o programı kullanarak bilgisayarınıza zarar verecek birileri var ise sorumlusu program sahibi değildir diye imza atmış oluyorsunuz. Yani Windows’ u yüklerken onu kullanarak bilgisayarınıza girenlere karşı sorumluluk kabul etmediklerini de onaylıyorsunuz.
Konu virüslerden farklı algılanmalıdır. Bu programların çıkış kaynakları, ünlü ve hatta tarihi Napster başta olmak üzere, Kazaa, E-donkey, Imesh, Emule, AudioGalaxy, BearShare v.s gibi yazılımların kullanımının artmasıyla birlikte başlangıcını almıştır. Biliyorsunuz ki, bu programlar bilgisayarlar arası bağlantıları kullanarak insanların birbirlerinin dosyalarını paylaşmalarını sağlamaktır. Ve sanırım bu kötü düşünceyi oluşturan şey yüklediğiniz program bedava olduğu için size dayattığı ufak reklam barları olmuştur. Görüldüğü gibi ilk başta oldukça paylaşımcı bir tutum içersindeyken birilerine de kötü fikirler üretmeleri için zemin hazırlanmıştır istemeden veya artık isteyerek. Bu programları kurduğunuzda siz otomatik olarak diğer kullanıcıların bilgisayarınızdaki dosyalarınıza girme ve bu reklam barlarını size gösterme hakkını tanıyorsunuz. Son zamanlarda bu casus yazılımları da bu şekilde yüklüyorsunuz.
Bu sistemi kullanarak çıkmıştır ajan (spy) yazılımları. Yüklediğiniz oyunlarda, programlarda, yamalarda ve daha birçok yerde mantar gibi çıkıp dizilmişlerdir bilgisayarınızın yazılımları arasına. Tabi ki abartılmış ve rahatsız edici nitelik kazanmıştır. Ve görüyorsunuz ki yasa dışı bir şey yok; Henüz! Görünen sadece abartıdır.
İşlerini nasıl görüyorlar?
1- En yaygın casus programlardan bir tanesi, WhenU.com tarafından geliştirilen "SaveNow" yazılımı. BearShare, iMesh ve Global DivX gibi programlarla birlikte gelen bu yazılım, insanların İnternetteki hareketlerini izliyor, nereye gittiklerine bakıyor ve aniden bir pencerede “size özel" hm de zorunlu tekliflerde (special offer- evet bu iki kelimeyi ilk defa görmüyorsunuz!) bulunuyor. Bu program pek çok casus program gibi bilgilerinizi bir adrese göndermiyor, ama sürekli yeni ürün bilgilerini bilgisayarınıza indirip, size sunuyor.
2- Benzer bir program da, ünlü Gator firmasınca yazılan ve Audio Galaxy tarafından dağıtılan "Offer Companion" (bunu da ilk defa görmediniz). Bu yazılım Audio Galaxy yüklendikten sonra yavaş yavaş bilgisayarınıza indiriliyor ve kullandığınız email adresleri, sık sık ziyaret ettiğiniz siteler başta olmak üzere pek çok bilgiyi Gator.com adresine gönderiyor. Tabii, arada bir “popup” denilen küçük pencerelerde size ürünler tanıtmayı da ihmal etmiyor! Bu aslında seçimlik (optional) Ama tipik kullanıcı mantığı bir programı kurarken, önündeki pencereleri ve hemen programla gelen ve program hakkında son dakika bilgilerini veren Readme.txt dosyasını okumak yerine hızlıca her gördüğü NEXT tuşuna bastığı için fark etmek imkânsız gibi bir durum oluyor.
SaveNow
ise pek çok yazılım hatası içeriyor ve bilgisayarınızın kilitlenmesine, network bağlantınızın kopmasına sebep olabiliyor. Bu satırların yazarı da, birkaç kez bilgisayar kilitlendiğinde Task Manager'i kontrol etmiş ve o anda ne olduğunu bilmediği SaveNow. exe'nin hafıza da çok fazla yer kapladığını fark edip programı sonlandırdığında, network bağlantısının ve bilgisayarın normale döndüğünü fark etmişti!
3- Peki nasıl oluyor da çalışıyor bu programlar buna bir bakalım kısaca. Bu programlar birkaç yöntemden birini kullanıyor. Ta Windows 3.1 'den kalan bir yöntem windows dizininde yer alan win.ini dosyasındaki Load= ya da run= yazılı bölümlere çalışacak programı yazmak.
Devamında: cokie’ ler, adaware, zararları nerlerdir, nasıl kurtulabiliriz? Cafeler için!..)

 

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 24.12.2004

http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail